Najlepsza włoska pizza z oryginalnymi włoskimi dodatkami...

Włoski makaron ręcznie robiony….czyli la sfoglia fatta a mano

Historia makaronu jest długa jak spaghetti i kręta jak fusilli. Do tej pory trwa bój o to, kto i kiedy jako pierwszy przyrządził makaronowe danie. Obecnie ten mączny przysmak można znaleźć w kuchniach całego świata, w niektórych to wręcz podstawowy składnik. Bez niego z pewnością nie obyliby się Włosi, którzy w Europie uchodzą za królów makaronu

Prawdziwy włoski makaron suchy, produkowany przemysłowo, przyrządza się z mąki wytwarzanej z twardej pszenicy durum czyli semoliny. Jest ona grubsza niż zwykła pszenna mąka i ceniona ze względu na swoje walory, czyli wspaniały smak, kolor oraz właściwości odżywcze. Natomiast do przyrządzania makaronów domowych, wyrabianych ręcznie, czyli niezwykle popularnych we Włoszech pasta fresca, wykorzystuje się mąki z miękkich gatunków pszenicy lub żyta. Te makarony przyrządza się zazwyczaj z wykorzystaniem jaj w proporcji 1 jajo na 100 g mąki. Taki makaron można także przygotować bez użycia jaj, zastępując je samą wodą. Gotowe świeże makarony dostępne są także w sklepach. Należy jednak pamiętać, że trzeba je przechowywać w lodówce i mają dość krótki okres przydatności do spożycia, niemniej jednak wybornie smakują. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów zarówno tych domowych, jak i przemysłowych, dodaje się rozmaite naturalne barwniki np. sok z buraków, szpinak, pomidory, a także czarny barwnik z kałamarnic. Nie bez znaczenia jest także kształt makaronu. We włoskiej kuchni to właśnie on wpływa na to, z czym go podamy, a dań z makaronu jest mnóstwo. Pewne makarony, np. tagliatelle, lepiej pasują do gęstych sosów śmietanowych, inne do mięsno-warzywnych – np. penne. Większe, o bardziej złożonym i czasami zabawnym kształcie, używane są do zapiekanek czy sałatek, a te drobne do zup.

 

Written by

Vivamus vel sem at sapien interdum pretium. Sed porttitor, odio in blandit ornare, arcu risus pulvinar ante, a gravida augue justo sagittis ante. Sed mattis consectetur metus quis rutrum. Phasellus ultrices nisi a orci dignissim nec rutrum turpis semper.